Het is oktober, het begin van het laatste kwartaal van 2016. De herfst dient zich aan. Een mooi moment voor een goed gesprek om voor jezelf terug en vooruit te kijken. Hoe staat het met jouw idealen en ambities voor 2016? Ben je op koers? Of juist helemaal niet?

Je kunt je leven niet plannen, maar zonder idealen ben je stuurloos. Waar je nu staat en hoe je een volgende stap kunt maken, bepaal je eigenlijk het beste in gesprek met iemand anders. De volgende drie vragen kun je dan altijd stellen. Of je zorgt ervoor dat ze aan jou gesteld worden natuurlijk.

1. Hoe gaat het met je?
Een eenvoudige vraag die, als je hem goed stelt, veel informatie oplevert. In de drukte van ons werk en alle andere activiteiten is de verleiding groot deze vraag terloops aan elkaar te stellen, zodat je er eigenlijk niet over na hoeft te denken. Maar als je deze vraag in de ruimte van een goed gesprek aan elkaar stelt, kan er veel loskomen. Het antwoord hierop is het vertrekpunt voor het (opnieuw) bepalen van jou koers. Je kunt immers niet vertrekken van waar je niet bent?

2. Wat geeft jou energie?
Sociologe Christien Brinkgreve benadrukt dat zin in werk essentieel is. Lust is de vitale bron. Zonder trek gebeurt er niets. Ze duidt dat met de term ‘energie’. Energie is ook een belangrijke graadmeter voor wat we talent noemen. Talent is niet alleen iets waar je goed in bent. Het is vooral iets waar je energie van krijgt. Je komt dus jouw talent op het spoor door je deze vraag te laten stellen.

3. Waar wil jij aan bouwen?
Tja, daar gaat het uiteindelijk wel om. Waar wil jij aan bijdragen in deze wereld? Wat zie jij als jouw missie? Waar zet jij een stip op de horizon? Wat speelt eigenlijk altijd mee in het werk wat jij doet? Werk is niet alleen iets om geld mee te verdienen. Maar je hoeft ook niet in je eentje de wereld te veranderen. Waar wil jij aan bouwen? Deze vraag gaat er vanuit dat je ergens je steentje aan bijdraagt. Jouw unieke bijdrage aan het grote geheel.

Heb jij zelf ervaring met het stellen van bepaalde vragen die krachtig werken? Wij zijn heel benieuwd. Laat ze achter in de comments op deze pagina of op onze Facebook pagina.