Door: Pieterjan van Wijngaarden

Al die uren die we als ondernemer online doorbrengen. Op veel verschillende apparaten. Dan weer op onze telefoon, dan weer op onze laptop of iPad. Het zijn allemaal apparaten waarop berichten binnenkomen en waarvan we berichten versturen. Als veelvuldig social media gebruiker, heb ik er deze week voor gekozen om de social media die niet gebonden zijn aan telefoon (Facebook, Twitter) van mijn iPhone te verwijderen. Waarom?

Als veelvuldig social media gebruiker, heb ik er deze week voor gekozen om social media van mijn iPhone te verwijderen.

Interview
Ik luisterde naar een interview van Pat Flynn met Cal Newport, auteur van onder andere Deep Work. Ik ben een trouwe luisteraar van de podcasts van Pat Flynn. Hij interviewt wekelijks interessante gasten in zijn podcast Smart Passive Income. Het interview met Cal Newport inspireerde mij op een aantal vlakken. Op deze site verscheen eerder een blog over zijn boek Deep Work. In het interview met Flynn vertelde Newport ook even over zijn recente TED-Talk: Quit Social Media.

Overschat
Newport beweert dat de impact van social media overschat wordt. Ik herken dat. Begrijp me goed. Ik neem enthousiast deel aan social media. En blijf dat ook doen. Tegelijkertijd heb ik het idee dat het soms uit verhouding raakt. Voor mij is social media vooral een manier om een platform voor mijzelf te bieden en in gesprek te zijn met mensen die ik in real life niet zomaar ontmoet.

Dagelijks
Ik laat me snel afleiden door berichten in welke social media timelines dan ook. Even op je telefoon kijken wordt dan al snel een change of focus. Iets dat ik eigenlijk niet kan gebruiken in een tijd waarin ik veel kan werken, zoals nu. Het voorbeeld van Newport sprak mij aan. Hij doet de suggestie om dagelijks tijd in te plannen voor social media. Iets dat vooral voor mensen die social media vanuit business oogpunt gebruiken goed kan werken.

Mijn telefoon blijft de plek waar ik vooral SMS- Messenger-, WhatsApp- en Signal-berichten ontvang en stuur.

Aandacht
Het spreekt mij aan, omdat ik al een tijdje zo met e-mail omga. Het is een manier om het de aandacht te geven die het wat mij betreft verdient. Vanaf nu ben ik dus op Facebook en Twitter vanaf mijn laptop. Instagram en Snapchat gebruik ik vanaf mijn telefoon. Zij hebben immers geen (goede) telefoon-apps. Daarnaast blijft mijn telefoon vooral een plek waar ik SMS- Messenger-, WhatsApp- en Signal-berichten ontvang en stuur. Al moet ik zeggen dat ik ook steeds vaker gebruik maak van iMessage in OSX of de desktop versie van WhatsApp.