Aan: Derk van der Pol
CC: Ondernemen als way of life
Onderwerp: Waar begin je met ondernemen?

Hoi Derk,

Nog voor de wekker gaat ben ik wakker. Het is maandagochtend, een nieuwe week strekt zich voor mij uit. Geen drukke volle week, wat eigenlijk atypisch is voor het najaar dat meestal juist druk en hectisch is. Nog in bed bereken in het aantal declarabele uren van de komende weken. Het is niet veel. De onrust kriebelt, dus sta ik maar op.

De vloek en de zegen
Terwijl het langzaam licht wordt bedenk ik wat een zegen het is om tijd te hebben. Tijd om te schrijven, te werken aan een blog die ik al een hele tijd wil afmaken en het project waarin ik jonge ondernemers interview. Het is de paradox van het ondernemerschap. Tijd hebben betekent vaak geen inkomsten. Maar je hebt die tijd nodig om te werken aan de dingen die belangrijk voor je zijn. Om geld te verdienen met wat je het liefste doet. Tijd en geld, vriend en vijand.

Tijd hebben betekent vaak geen inkomsten. Maar je hebt die tijd nodig om te werken aan de dingen die belangrijk voor je zijn.

Just do it!
Zo leuk om te lezen over jouw liefde voor koffie en over je ‘doen’ modus. Want je bent pas journalist als je ook dingen maakt. Je bent wat je doet, meer dan wat je denkt. En je doet misschien wel meer dan je denkt. Dat dacht ik toen ik jouw mail las. Afgelopen week interviewde ik een jonge documentaire maker over zijn worsteling van ondernemen met wat hij het liefste doet; films maken. Hij zei: “je moet als kunstenaar geen zelfmedelijden hebben over hoe moeilijk het allemaal is. Just fucking do it! Je moet extern aanwezig zijn met je werk, naar buiten treden”.

Wat jij interessant vindt en wat de wereld nodig heeft
Geloven in je passie is volgens jou een manier om de onzekerheden en twijfels die bij ondernemerschap horen, de baas te zijn. En de waarde zien van wat je doet. Ik denk dat het er inderdaad om gaat de betekenis te voelen van wat je doet. Je hebt betekenis als twee dingen samenkomen, namelijk dat wat je het meest interessant vindt om te doen én wat de wereld nodig heeft. Kun je wat meer vertellen wat jij bedoelt met jouw opmerking dat juist in deze tijd verhalen belangrijk zijn? Waarom denk je dat de wereld verhalen nodig heeft?

Je hebt betekenis als twee dingen samenkomen, namelijk dat wat je het meest interessant vindt om te doen én wat de wereld nodig heeft.

De ander als hefboom
Je vraagt hoe ik mijn ondernemersdoelen in beeld krijg. Eén manier is om anderen op te zoeken en samen op te trekken. Want in gesprek met anderen krijgen mijn ideeën en gedachten vorm, kan ik ze aanscherpen en toetsen. En forceer ik actie. Door me bijvoorbeeld te committeren aan het schrijven van een column. Of een project jonge ondernemers te portretteren en een expositie te maken van hun verhalen.

Professioneel voornemen
De komende tijd wil laten zien wat ik doe, door een portfolio op te bouwen. Tot nu toe is veel van mijn werk in interactie met mensen: voor een groep, in een coaching of met een team. Daar laat je zien wat je doet en wie je bent. Met schrijven is dat anders, dan laat je echt een product zien. Een tweede doel is om groot te leren denken. Dat ligt namelijk niet direct in mijn aard. Maar waarom niet? Ik noem deze twee dingen mijn professionele voornemens. Hoe ziet dat er voor jou uit?

Groetjes, Mara

PS. Zoals je ziet geen dichtvorm. Dat vond ik niet passen. Vorm en inhoud moeten elkaar versterken. Je houdt de dichtkunst tegoed! Misschien met Sinterklaas…