Aan: Derk van der Pol
Van: Mara Spruyt
CC: Ondernemen als way of life

Onderwerp: Waardevolle werking

Klopt het ook dat je meer en meer lol ervaart in het schrijven?

Lieve Derk,

Ik begin met jouw einde. Wat een prachtige manier om gedag te zeggen. Ik stel me er een zachte warme stem bij voor. Je opa heb ik natuurlijk nooit gekend maar het moet een bijzondere man geweest zijn. Weet je dat ik je brieven met steeds meer plezier lees? Dat klinkt misschien gek, want de eerste brieven waren natuurlijk óók al leuk. En ik heb het idee dat je de smaak van het schrijven steeds meer te pakken krijgt. Je zinnen worden krachtiger, korter ook, en je brieven lezen als een trein. Klopt het ook dat je meer en meer lol ervaart in het schrijven?

Het alternatief
Je vraagt hoe ik omga met kiezen wat ik wel en niet wil weten. Ik denk dat ieder mens bewust of onbewust informatie filtert. Zo heb ik laatst facebook van mijn telefoon gehaald omdat ik niet de hele dag door alles hoef te weten van mijn vrienden, vrienden van vrienden, collega’s van vrienden, en ga zo maar door. Wel wil ik weten wat er speelt in de wereld, dus lees ik de krant maar ook alternatieven daarvoor: Blogs, buitenlandse nieuwswebsites, Ted Talks, linkjes die ik via via krijg doorgestuurd. Er zijn zóveel alternatieven tegenwoordig. En soms kies ik helemaal niet zo bewust hoor. Dan kruip ik met een goede roman op de bank en laat ik gerust de krant, het nieuws en de wereld, buiten. Dan verlies ik me in een heel andere wereld, ontsproten in het hoofd van een schrijven, en laat ik me meenemen in een verhaal en personages die geen realiteit zijn.

Veranderen met verhalen
In je vorige brief heb je het over ‘sensibiliseren van een situatie’. Wat bedoel je daar precies mee? En waarom is dat sensibiliseren van verhalen belangrijk denk jij? Je noemt het woord storycatcher, is dat voor jou iets anders dan journalist zijn? Want voor mij is de afgelopen weken door onze briefwisseling over organisatiejournalistiek duidelijk geworden dat veel elementen uit de journalistiek helemaal niet perse bij ons passen. En andere wel. En dat het ons te doen is om het vangen van verhalen met als doel om mensen te verbinden, een verandering teweeg te brengen of leren te bevorderen. Kortom, we willen iets teweeg brengen en effect sorteren, als journalisten of ‘story catchers’. Verschillende woorden met een vergelijkbare betekenis dus…

Wat is de werking?
Wat een geweldig idee om met lezers in gesprek te gaan. Waar ik namelijk benieuwd naar ben, is hoe zij aankijken tegen het concept organisatie journalistiek en de rol van een journalist of ‘verhalen-vanger’ in organisatie contexten. Welke waardevol mogelijke werking zien zij? En andersom kunnen wij onze ervaringen en visie delen. Vertellen over de verschillende organisatie-journalistieke activiteiten die we al doen. Of beter nog, het ter plekke met mensen in de praktijk brengen. Zullen we onze volgende brief niet aan elkaar schrijven, maar samen aan onze lezers en klanten? Dan maken we van onze laatste brief een uitnodigingsbrief.

Zullen we onze volgende brief niet aan elkaar schrijven, maar samen aan onze lezers en klanten?

Lieve dag…

Mara