AAN: Mara Spruyt
CC: Ondernemen als way of life
ONDERWERP: Mijmertijd

 

Lieve Mara,

Ik lag in bad. Gewoon in bad. Nee, niet dat liedje. Ik lag écht in bad afgelopen week. Normaal zou ik dan een boek, of iPad meenemen om een serie te kijken of wat te lezen. Maar deze keer koos ik er bewust voor om niks te lezen of te kijken. En gewoon even te ‘zijn’. Het was laat op de avond, dus lekker stil om me heen. Ik had geen afleiding en ik had even alle ruimte om mijn gedachten de vrije loop te laten en alles op een rijtje te zetten. Heerlijk, die tijd om te mijmeren. Ik realiseerde me hoe erg ik dat nodig heb in mijn ondernemerschap. Mijmertijd.

Ruimte geven aan onzekerheid
Wat fijn dat je zo open bent over het zoekproces in je ondernemerschap. Het is zo belangrijk om deze gedachten en gevoelens niet voor jezelf te houden. Het schrijven leidt zichtbaar tot bijzondere inzichten bij jou. En inderdaad: ondernemen is een zoekproces. Ik herken enorm de ongemakkelijkheid en de onzekerheid die het  ondernemerschap met zich meebrengt. Toevallig onderzoek ik voor mezelf de vraag:

Wat wordt er mogelijk als ik onzekerheid in mijn ondernemerschap ruimte geef?

Ik heb nog geen concreet antwoord op die vraag. Maar de vijf dingen hieronder helpen me wel om daarop antwoord te vinden.

 1. Mijmeren
  Ik heb mijn denkkracht nodig om te doen. Daarvoor heb ik écht mijmertijd nodig. Om creatief te kunnen zijn en ideeën te krijgen. Ik neem me voor om iedere dag een moment te vinden waarop ik me afsluit van de wereld en even lekker ga zitten mijmeren.
 2. Think Big, Act Small
  Ik probeer juist te balanceren tussen groot denken en klein aanpakken. En ik denk dat een resultaat daarin zeker niet meteen hoeft. Zo interview ik collega’s in hun favoriete werkplek en het effect zit hem al in het gesprek zelf. Ik kreeg laatst letterlijk teruggekoppeld van iemand dat het haar daadwerkelijk bewustmaakte waarom die ruimte zoveel voor haar betekende!
 3. Opschrijfmomenten
  Ik schrijf in een boekje momenten op waarin ik met plezier en enthousiasme op mijn werk terugkijk. Bij het teruglezen, zie ik dan weer waar het me allemaal om te doen is. Zo’n gesprek met Merijn zou voor jou zo’n opschrijfmoment kunnen zijn.
 4. Focus een taal geven
  Ik heb de afgelopen weken tussen de bedrijven door gewerkt aan het schrijven van een ondernemingsplan. Ik heb daarbij het model aangehouden van de Rabobank. De gerichte vragen zetten mij aan het denken. Het zorgt ervoor dat ik mijn focus helderder krijg en een taal geef.
 5. Koffiegesprekken
  Ik ga graag, onder het genot van een goede kop koffie, in gesprek met mensen over ondernemen. Door erover te praten en te sparren ontstaan weer nieuwe inzichten en energie. En zoals je al eens schreef: zonder koffie gaat het niet!

Goede manager voor jezelf
Als ondernemer ben je ook je eigen manager bedacht ik me laatst. Hoe kan ik voor mezelf een goede manager zijn? Deze vraag houdt me momenteel ook erg bezig. Ik heb zoveel prachtige dingen waar ik aan werk: het maken van een magazine voor een organisatie, opleiden van mensen tot interne bedrijfsjournalisten, artikelen schrijven voor een jaarboek, het realiseren van een pilot voor een mini-documentairereeks, portretten, interviews en nog zoveel ideeën. Heel tof en ik geniet enorm! Maar het vergt ook wel dat ik mezelf goed manage. Hoe ben jij een goede manager voor jezelf? Zou je daarover met me willen mijmeren?

Veel liefs,
Derk