Aan: Derk van der Pol
CC: Ondernemen als way of life
Onderwerp: Waar begin je met ondernemen?

Ha Derk,

Wist je dat ik al een poosje aan het nadenken ben over nieuwe dingen doen in mijn werk? Meer schrijven, interviewen en mensen portretteren. Jij introduceerde de term organisatie journalist. Dat sprak meteen tot mijn verbeelding! Dat is wat ik eigenlijk het liefst zou doen Maar waar te beginnen?

Glimlach
Een van de eerste dingen die ik dacht: Dat kan niet zomaar. Hoe verdien je daar dan geld mee? En…kán ik dat wel? Ben ik wel goed genoeg..? Ik wéét dat die dingen niet perse waar zijn. Laat staan helpend. Maar ik had ze wél. Heb jij weleens dat soort gedachten? Totdat een collega me laatst belde. Hij had een klant met een vraag en dacht aan mij voor het maken van een krant in aanloop naar een management conferentie. Ik zat met een grote glimlach op de fiets; wat een leuke vraag! ‘Zou het dan tóch kunnen?’, dacht ik toen, werk doen wat helemaal past bij wat je het allerliefste doet?

‘Zou het dan tóch kunnen?’, dacht ik toen, werk doen wat helemaal past bij wat je het allerliefste doet?

Zuid Afrika
Het lijkt wel of anderen soms eerder dan jij mogelijkheden en kansen zien. Dus besloot ik dat ik wilde weten waarom deze collega aan mij had gedacht voor deze vraag. Als ik dat weet, leer ik misschien iets over wat blijkbaar werkt als je gevraagd wilt worden voor dingen die het liefste doet. Als je wilt ondernemen met je passie zoals jij en ik dat willen. Ik leerde dat ik, veel meer dan ik dacht, al liet zien wat ik graag doe. Zo deelde ik blogs en een boekje die ik had gemaakt van een reis naar Zuid Afrika. En op een teamdag met alle collega’s droeg ik ooit een gedicht voor dat ik ter plekke maakte. Dat had deze collega gezien en onthouden. En zo wist hij dat hij me ‘voor dit soort dingen’ kon benaderen. Grappig toch? Dat je soms al veel meer zichtbaar bent dan je denkt.

Verhaal
Vaak krijg je tip dat je iedereen moet vertellen over je plannen, dromen en ambities. Ik heb geleerd dat je verhaal vertellen één ding is, je verhaal dóen is een tweede. Met dingen ondernemen, kleine acties die gaan over dat waar jij meer van zou willen, vertel je namelijk ook je verhaal. Door zelf blogs te schrijven en een portretreeks te maken en daar een boekje van te maken, deed ik niet alleen dat waar ik veel energie van krijg, ik liet mezelf ook aan anderen zien. Ik vertelde mijn verhaal door dingen te doen. Ondernemen met je talent is daarmee misschien wel makkelijker dan je denkt. Begin met het doen van je verhaal…laat het zíen. Ik ben benieuwd wat je denkt als je dit zo leest. En hoe dat voor jou is: Wat doe jij om te laten zien dat je wil ondernemen met organisatie journalistiek?

Veel groetjes,
Mara


Mara Spruyt en Derk van der Pol bouwen ieder hun eigen onderneming rondom Organisatie journalistiek. Beide zijn ze verbonden aan Kessels & Smit, The Learning Company. Elke vrijdag schrijven ze elkaar over wat hen bezighoudt in het starten van hun onderneming.