Aan: Mara Spruyt
CC: Ondernemen als way of life
Onderwerp: Hoe krijg ik mijn ondernemersdoelen in beeld?

Ha Mara,

Onder het genot van een heerlijke intense en tóch kruidige espresso heb ik je mail gelezen. Deze koffie smaakt trouwens net zo passievol als de wijze waarop je schrijft over jouw ondernemersdromen! Wist je eigenlijk dat je allang begonnen bent met het vertellen én doen van jouw verhaal? Ik vond  je verhalen uit Zuid-Afrika overigens prachtig. Hoe je zo puur en kernachtig mensen portretteert. Precies waar organisatiejournalistiek voor mij over gaat.

Key solution
Laat ik eerst beginnen met de kritische vragen die je jezelf stelt. Die zijn namelijk erg herkenbaar! Volgens mij ligt de key solution in het geloven in onze passie én in de potentie van ons vakgebied. Om een voorbeeld te noemen. Ik geloof erin dat het in de huidige tijd absoluut van belang is om individuele verhalen binnen organisaties uit te pluizen. Mensen een stem geven en meerdere perspectieven bij elkaar brengen. Om vervolgens als organisatiejournalist de verbinding te stimuleren tussen individu, collega en de organisatie. Hoe klinkt dat zo voor jou?

Doen modus
Voor mij startte dit avontuur met het creëren van nieuwsgierigheid. Ik had de term organisatiejournalistiek laten vallen bij een collega en vertelde dat ik de mogelijkheden hiervan onderzocht. Nog geen week later kreeg ik een telefoontje. Of ik als organisatiejournalist in wilde stappen bij een grote klant. Fantastisch om zo direct de sprong in het diepe te wagen! Ik schoot direct in de doen modus, niet in het oneindige nadenken. Wat zo tof is: dan ben je ook écht organisatiejournalist. “Aangenaam, mijn naam is Derk van der Pol, organisatiejournalist.”

Ik zit nu in een fase van reflecteren, sparren en veel vragen stellen naar aanleiding van mijn eerste opdracht. Wat ging goed? Wat kan beter? Waar loop ik tegenaan? Dit helpt om organisatiejournalistiek verder vorm te geven.

Ondernemersdoelen in beeld
De denkmotor draait 24/7 en mijn handen jeuken om verder te gaan. Ik zit nu in een fase van reflecteren, sparren en veel vragen stellen naar aanleiding van mijn eerste opdracht. Wat ging goed? Wat kan beter? Waar loop ik tegenaan? Dit helpt om organisatiejournalistiek verder vorm te geven. Tegelijk probeer ik de koppeling te maken met de vraag op welke manier ik mijn organisatie-journalistieke doelen in beeld krijg. Het is fijn om daarover te sparren en ons te laten zien! Hoe krijg jij jouw ondernemersdoelen in beeld?

Eén ding is trouwens zeker: wij zijn begonnen!

Veel groetjes,
Derk

PS. Schrijf je me de volgende brief in dichtvorm? Dat wat je deed op de teamdag maakt me namelijk nieuwsgierig.

 


Mara Spruyt en Derk van der Pol bouwen ieder hun eigen onderneming rondom Organisatie journalistiek. Beide zijn ze verbonden aan Kessels & Smit, The Learning Company. Elke vrijdag schrijven ze elkaar over wat hen bezighoudt in het starten van hun onderneming.